Inleiding

Wat is meditatie ?
Eigenlijk is het een werkwoord : Mediteren.
Het is het groeiproces naar je ware Zelf.
Dat Zelf is er al, en is ook altijd al geweest.
Daar ben je mee geboren.
Door de jaren heen is het be- dekt door illusies en beperkende gedachten.
Het Zelf zit ver- dekt achter barrières.
Je hoeft het dus alleen maar te ont- dekken.
Zo wordt mediteren een weg naar bewust wording,
naar Bewust ZIJN op alle nivo’s.


Het meest stoffelijke nivo is het Lichaam bewustzijn.
Om dit bewust zijn te vergroten kun je gronding en ademhaling oefeningen doen.
deel 1 en deel 2 van de cursus
Het tweede nivo van bewust zijn noem ik de Gedachten.
Bij veel mensen hoppen de gedachten de hele dag door alle kanten op. Ze maken dwaalsporen of ze werpen barricades op om je te laten stoppen met mediteren.


Het gebabbel van je gedachten kan een af leiding zijn.
Als je die ruis weet te stoppen, wordt het STIL !
Komt er ruimte voor wat er IS.

ECHTER

Als er een heel leven lang verdriet is opgeslagen, dan zal je dus op dat moment verdriet ervaren. Waarschijnlijk is mediteren daarom niet zo populair.
Heb je onverwerkte emoties, dan kom je die onvermijdelijk tegen als je gaat mediteren. 
De onbewuste bellen beginnen al te rinkelen bij het woord alleen al .
Laat staan als je stappen gaat zetten om het te doen !!

Je bent dan al bij het volgende bewust ZIJN nivo, die van de Emoties.
Deze laag is het subtielste . En vaak lastig !!
Met mediteren ga je niet actief op zoek naar die emoties, maar ik vind het wel belangrijk om te noemen.

Onze taal is hier verwarrend. We zeggen wel : “ik ben verdrietig “
maar dit klopt niet. Je bent niet je verdriet, je bent niet je emotie.
Je hebt verdriet. Dat verdriet neem je waar.
Als deze emoties vanzelf komen, mag je er op vertrouwen dat het in kleine porties komt en dat er niet meer los komt dan dat jij kunt verwerken.
Als er heel veel verdriet is, is het moeilijk om in de waarnemers positie te blijven.
De tranen belemmeren dan je zicht.


Tijdens de cursus Energetische bescherming van Fons Delnooz heb ik een oefening gekregen die goed, zacht en zeer effectief is bij verwerking van emoties.
Ik heb van Fons toestemming gekregen de oefening op deze blog te zetten.

Voor meer info  Fons Delnooz :  www.de-verbinding.com 




emoties en pijn snel en effectief verwerken
·        Adem onder in je buik. Adem langzaam in en langzaam uit. Als je ook in de borstkast inademt, adem dan niet in de schouders (deze bewegen niet mee). Blijf gedurende de gehele oefening onder in de buik ademen. Let erop dat je dit juist doet als je hevige en pijnlijke gevoelens ervaart.
·        Concentreer je op wat je voelt. Dit kan een emotie zijn, maar ook een lichamelijke spanning. Blijf je aandacht daar op richten
·        Als je merkt dat je gaat denken of je aandacht op beelden is gericht, breng dan rustig maar beslist je aandacht terug naar voelen.
·        Als de lading is afgenomen, neem je waar of een andere emoties of lichamelijke spanning zich aandient. Zo ja, doe daar dan de hierboven beschreven stappen mee. Blijf dit doen, totdat zich geen nieuwe laag meer aandient.
·        Als je pas begint, kan het gebeuren dat er ladingen blijven komen. Stop dan als je voelt dat het genoeg voor je is. Pak het een andere keer weer op. 



Emotionele pijn snel effectief verwerken

Het is de eerste dag van de opleiding ‘Energetische bescherming’ die wij geven. Floor ademt haar borstkast naar voren, zoals in de oefening hierboven is beschreven. Ze ademt zo diep als ze kan. Duidelijk is te zien dat ze niet gewend is om daar te ademen. Maar ze houdt vol. Dan komen er tranen. ‘Wat voel je’, vraag ik. ‘Verdriet’, antwoordt ze. ‘Ik weet niet waar het over gaat maar het zit er al heel lang. Nu komt het voor het eerst naar buiten.’
We leren je hier één techniek die je heel goed helpt om die emoties te verwerken. Dit is een techniek die we talloze mensen geleerd. Ze bewijst zich steeds weer. Dit is ook een belangrijke techniek om aan kinderen te leren. Zo leren ze dat ze nare gevoelens niet hoeven te onderdrukken, maar effectief kunnen verwerken op een manier die goed te doen is.
Het uitgangspunt van deze techniek is, dat je met je aandacht gaat naar wat je voelt. Dat kan een emotie zijn, een diep gevoel, maar ook een lichamelijke beleving zoals spanning in je maag. Dit is heel belangrijk. Waarschijnlijk ben je gewend om als iets onaangenaam voelt daarvan weg te gaan. Daardoor stagneert het proces. Door met je aandacht naar het gevoel toe te gaan, gaat er energie naar dat gebied. Er vindt ontwikkeling plaats. Wat vastzat, gaat weer stromen. Zo makkelijk is het!
Deze techniek combineer je met een specifieke ademhalingstechniek. Je ademt laag in de buik. In de onderbuik dus. Daardoor wordt de vastzittende energie naar beneden geleid. Hij wordt verwerkt in de organen in de buik en eventueel door het basischakra de aarde in geleid. Laag in de buik ademen betekent dat de buik meteen boven het schaambeen soepel en makkelijk meebeweegt op de in- en uitademing. In ons boek Het leven is hart – meer liefde in je leven wordt uitgebreid beschreven wat je kunt doen als dit niet goed lukt.
Je ademt dus onder in je buik – langzaam in, langzaam uit. De aandacht is volledig gevestigd in het voelen. Voelen van een emotie, gevoel, of fysieke gewaarwording. Nu zul je merken dat je mind je gaat afleiden. Die komt met allerlei gedachten. En als je iemand bent die veel in beelden met zichzelf communiceert, zal die mind allerlei beelden produceren. Als je daar in meegaat, verplaats je de aandacht van voelen naar denken en beelden. Waar de aandacht naar toe gaat, daar gaat de energie naar toe. De verwerking van wat je voelt stopt dan. Dat was ook de bedoeling van je mind. Die ‘hielp’ je om niet te voelen. Om te vluchten van wat zo onaangenaam lijkt. Alleen schiet je daar uiteindelijk niets mee op omdat je systeem vastloopt als je niet voelt. Laat die mind dus maar rustig zijn gang gaan en geef hem vooral geen aandacht. Zodra je gewaar wordt dat je aandacht zich verplaatst heeft van het voelend waarnemen naar het denken en beelden waarnemen, breng je de aandacht weer terug naar het voelen. Zonder strijd, zonder discussie. Gewoon doen.
Als je dit alles helemaal doet zoals hier is beschreven, zul je in negen van de tien gevallen merken, dat het oorspronkelijk gevoel waar je je aandacht op richtte verandert. Meestal is het zelfs al binnen tien seconden verandert. Zo snel gaat dat. Je hoeft die nare gevoelens dus niet weg te stoppen. Als je ze even onverdeeld aandacht geeft en tegelijkertijd in de buik ademt, transformeren ze en voelen anders.
Het proces is dan soms klaar. Maar vaker gebeurt het dat dan een ander gebied naar voren komt. Dat kan weer een emotie zijn of een fysieke beleving. Het is als de bekende lagen van de ui. Nu de ene laag getransformeerd is, kan de volgende naar voren komen. Met deze nieuwe laag doe je exact hetzelfde als met de eerste laag. Zo werk je laag na laag af.
Als je iemand bent die regelmatig dit soort oefeningen doet, ben je normaal gesproken binnen enkele minuten helemaal klaar. Als je veel gevoelens in je leven hebt weggedrukt en deze nu voor het eerst weer opengemaakt hebt met de ademhalingsoefening in de borstkast en met de rek- en strekoefeningen, dan zal dat langer duren. Mogelijk heb je er na bijvoorbeeld tien of vijftien minuten genoeg van of lukt het je niet meer om de concentratie op te brengen. Dat is oké. Je bent gewoon een achterstand aan het wegwerken. Pak je dagelijkse bezigheden weer op. Maar herhaal de oefening binnen een dag. Zeker als je veel achterstand hebt is het gewenst dat je deze oefening dagelijks één tot twee maal doet. Uiteindelijk wordt je systeem steeds frisser en wordt het daardoor ook gemakkelijker om het grote hart te bereiken.
Je kunt deze oefening goed ‘met terugwerkende kracht doen’. Stel dat je ‘s middags iets mee hebt gemaakt waar je op dat moment geen aandacht aan wilde geven. Dan kun je dat ’s avonds (of een week daarna) alsnog prima oppakken. Herinner je de situatie. Haal het gevoel terug. Dat kan ook spanning in je lichaam zijn. Zodra je een duidelijk gevoel beleeft dat verbonden is met wat je mee hebt gemaakt, concentreer je je daar op. Je laat het herinneren dan los (want anders is je hoofd weer te actief), en doet de oefening die hieronder is beschreven. Een andere mogelijkheid is dat je elke avond even de dag de revue laat passeren en stukjes die je raakten alsnog even aandacht geeft, op de manier zoals hieronder is beschreven. Zo houd je je systeem schoon en in balans.


Is het allemaal teveel ?
Zorg goed voor jezelf !
Ik adviseer zonodig passende hulp te zoeken !






Geen opmerkingen: